Autorijles

in Groningen


Auto - Praktijk examen

Tijdens de autorijles rijd je in een Audi Q3. Je wordt dan uit Groningen en de directe omgeving opgehaald en weer terug gebracht. Van de instructeur(trice) ontvang je een afspraak/les kaart zodat je de datum/tijdstip niet kunt vergeten.

Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat. Voor het praktijkexamen moet je minimaal 17 jaar zijn. Deze leeftijdsgrens geldt niet voor de rijlessen, deze is 16½ jaar. Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. U kunt uw instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leert u des te meer van het examen. Soms kan de instructeur uiteindelijk niet mee omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt.

De rit

Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op uw beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt u op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres.

Tijdens het praktijkexamen rijdt u een gedeelte zo'n tien tot vijftien minuten zelfstandig door middel van het navigatiesysteem. Als u voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. (De vrijstelling geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na uw tussentijdse toets).

De uitslag en je rijbewijs

Na afloop van de rit vertelt de examinator in het examencentrum direct je uitslag. Als je bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CBR). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legimitatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.

Wat moet je meenemen naar het praktijkexamen?

Wanneer je deelneemt aan het praktijkexamen B moet je de volgende documenten overhandigen:

  • de oproepkaart;
  • een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;
  • het ingevulde formulier zelfreflectie;
  • eventueel het adviesformulier van je tussentijdse toets

Machtig uw autorijschool met DigiD

Voordat de rijschool het praktijkexamen of toets voor u gaat aanvragen moet u daar eerst toestemming voor geven. Dat doet u met een machtiging. Voordeel hiervan is dat u direct een e-mail ontvangt als de rijschool een praktijkexamen of toets voor u heeft gereserveerd of als deze is verschoven. Daarnaast zijn uw adresgegevens automatisch voor uw rijschool beschikbaar in het reserveringssysteem van het CBR.

Rijschool Severijn Groningen


Geslaagden